Bila hati merasa tidak layak

img_2573

 

Assalamualaikum,
Saya doakan semoga sahabat semua berada dalam keadaan yang bahagia. Alhamdulillah, kerana diizinkan ALLAH untuk berkongsi cerita bersama sahabat semua. Sebenarnya banyak pengalaman menarik yang berlaku kebelakangan ini dan saya menemui beberapa penemuan ketika membantu sahabat yang perlukan bantuan coaching dan terapi. Antara pengalaman yang saya temui diantara sahabat client yang saya bantu ialah mereka berkongsi satu ‘pattern’ masalah yang sama.

Mereka ingin berubah untuk lebih berjaya dan bahagia, mereka hadiri pelbagai kursus, seminar dan workshop tetapi mereka tidak mampu bertindak ( take action) melalui ilmu yang diperolehi. Malah ada dikalangan mereka yang menghabiskan setiap hujung minggu dengan seminar demi seminar tetapi tidak mampu untuk berubah.

Mengapa situasi begini berlaku? Kerana hati dan fikiran mereka tidak selari. Fikiran inginkan hidup yang lebih bahagia dan berjaya tetapi hati ‘resist’ tidak ingin berjaya disebabkan kelukaan demi kelukaan lampau yang pernah dialami.

Bagi mereka yang memandu, situasi ini seperti satu kami menekan minyak dan satu lagi kaki menekan brek, jadi anda tidak mampu bergerak ke hadapan.

Jadi sekiranya ada dikalangan sahabat yang ada situasi seperti ini. Langkah pertama yang perlu dilakukan ialah, rawat hati anda terlebih dahulu dengan memaafkan dan berdamai dengan masa lalu anda. Disebabkan kelukaan demi kelukaan hati merasakan bahawa diri tidak layak untuk berjaya walaupun di level fikiran anda benar-benar inginkan kejayaan.

Saya doakan kejayaan dan kebahagiaan untuk sahabat semua, Insya Allah bertemu lagi di perkongsian yang akan datang.

Teruskan kehidupan dengan memaafkan

 

img_2545

Assalamualaikum,
Saya doakan semoga sahabat semua berada di dalam keadaan yang gembira. Teringin saya ingin berkongsi satu kisah tentang seorang sahabat yang bercerita tentang kehidupannya yang tidak gembira dan bahagia, sentiasa mengeluh walaupun beliau telah pun mencapai impian yang diinginkan.

Saya bertanya kepada beliau secara mendalam mengapa beliau ingin berjaya? Rupa-rupanya beliau ingin berjaya kerana ingin membuktikan kepada seseorang bahawa beliau boleh berjaya.

Rupa-rupanya ketika sahabat itu ketika kecil, beliau telah melihat dengan mata kepalanya sendiri ibu bapanya sering dihina kerana kemiskinan. Disebabkan rasa sakit hati dan marah akhirnya sahabat saya ini bekerja keras untuk berjaya secara fizikal tetapi miskin spiritualnya.

Dengan kata lain sebenarnya target yang ingin dicapai ialah melunaskan kemarahan, kekecewaan, perasaan terluka, sakit hati, dan dendam. Bukan untuk berjaya dengan sebenar-benarnya

Saya sekadar tersenyum mendengar cerita sahabat itu kerana beberapa kes yang telah saya bantu mempunyai isu yang sama. Ada yang belajar tinggi sehingga memegang title Dr PHD tetapi kehidupan masih tidak bahagia, kerana tujuan beliau belajar sekadar untuk menyuapkan ego akibat dendam kerana dipandang rendah oleh ibu bapanya sendiri kerana keputusan peperiksaan di zaman kanak-kanak lebih corot berbanding adik beradik yang lain.

Dan beberapa kes lagi yang telah saya bantu juga datangnya dari rasa dendam disebabkan kejadian yang melukakan di zaman kanak-kanak.

Saya bertanya kepada beliau. ” engkau benar-benar ingin bahagia? Sahabat tersebut memandang saya , sambil mengangguk perlahan.

Jika engkau ingin bahagia, kuncinya cuma satu, maafkan mereka yang telah membuat engkau luka, sakit hati dan marah. Maafkan mereka yang menghina dan memandang rendah terhadap ibu bapa engkau.

Alhamdulillah selepas dibantu dengan izin ALLAH beliau telah mampu memaafkan kejadian tersebut. Muka yang agak muram pun berubah lebih ceria. Badan pun katanya menjadi lebih ringan. Semua dengan izin ALLAH.

Saya hanya mampu mendoakan beliau semoga beroleh kebahagiaan yang diinginkan.

Bagi sahabat yang inginkan bantuan untuk membebaskan diri dari penjara kehidupan dengan memaafkan kelukaan yang lampau boleh klik www.terapikekayaan.com/coaching

Bantuan coaching & Terapi

 

 

img_2543Assalamualaikum,

Saya doakan semoga sahabat semua sentiasa bahagia dan diberkati ALLAH selalu. Saya pernah terbaca tentang pelari terpantas dunia iaitu Hussein Bolt. Betapa lajunya beliau berlari tanpa sebarang beban yang dibawa. Adakalanya saya terfikir adakah beliau masih mampu berlari pantas dan seterusnya menjadi juara sekiranya beliau berlari dengan membawa beban seperti batu atau apa juga barang yang berat dibahunya. Jika kita fikirkan secara logik akal rasanya agak sukar beliau berlari dengan beban yang berat untuk menjadi juara.

Begitu juga dengan diri kita, bagi sahabat yang ingin melangkah lebih jauh untuk mencari kebahagiaan dan kejayaan tetapi sukar untuk melakukannya, cuba periksa keadaan diri sekarang. Adakah emosi anda selama ini berada di dalam keadaan yang baik atau positif?

Adakah anda benar-benar gembira ? Atau sentiasa sedih, marah , mengeluh melebihi kegembiraan yang ada dalam diri? Sekiranya benar anda larut dengan emosi negatif yang ada di dalam diri, itulah beban yang sedang anda pikul sehingga berat dan sukar untuk melangkah jauh. Jika anda ingin berubah, inilah masanya untuk anda melakukan perubahan tersebut.

Jika anda benar-benar inginkan perubahan dan sukar untuk melakukannya. Kami menawarkan bantuan coaching untuk anda selama sebulan dan kami mengenakan caj yang amat rendah untuk anda, Insya Allah kami akan membantu anda dengan coaching dan terapi yang dilakukan secara online. Namun begitu sekiranya ada dikalangan sahabat telegram yang memerlukan bantuan tetapi tidak mampu untuk membayar kos perkhidmatan yang dikenakan, mohon hubungi kami, Insya Allah kami tetap membantu anda.

Sekiranya anda benar-benar berminat untuk mendapatkan perkhidmatan personal coaching ini, mohon klik
www.terapikekayaan.com/coaching

Sekian, terima kasih
Linn

Anda layak untuk bahagia?

img_2535

Assalamualaikum,

Apa khabar sahabat yang dimuliakan.Semoga sentiasa gembira, bahagia dan dilimpahi rahmat dan berkah dari ALLAH . Sedikit perkongsian saya hari ini berkait tentang kebahagiaan.

Adakah anda merasa layak untuk berjaya? Adakah anda merasa layak untuk hidup kaya? Adakah anda rasa layak untuk bahagia? Adakah anda merasa diri anda berharga?
Selami hati anda dalam-dalam dan dapatkan jawapannya. Mengapa anda perlu mendapatkan jawapan ini dari hati yang terdalam ? Kerana rasa layak atau tidak layak amat mempengaruhi diri kehidupan kita pada saat ini.

Bagi anda yang sentiasa gagal dalam usaha, tanya hati anda adakah anda merasakan diri anda layak untuk berusaha? Sekiranya anda sentiasa melakukan kerja hanya separuh jalan adakah anda gembira dengan kehidupan anda selama ini? Renung balik kehidupan anda sejak zaman kanak-kanak anda. Adakah anda seorang yang menghargai anugerah kehidupan.

Dari pengalaman saya membantu mereka yang memerlukan persamaan yang dimiliki oleh mereka sehingga membuatkan kehidupan tidak seperti yang mereka inginkan ialah, jauh di sudut hati mereka merasakan mereka tidak layak untuk berjaya. Mereka tidak mampu merasakan diri mereka berharga. Mereka sukar untuk mensyukuri anugerah kehidupan yang dimiliki. Mengapa? Kerana terlalu banyak kelukaan dan kekecewaan yang pernah dialami dan mungkin kelukaan itu datang sejak bayi lagi.

Mengapa saya katakan demikian? Saya pernah berpengalaman membantu seorang yang sentiasa bermasalah di dalam hidupnya, sehingga pada satu sessi terapi saya membantu beliau mendapatkan jawapan mengapa kehidupan beliau sentiasa terganggu. Blockage tersebut berpunca ketika beliau masih lagi di dalam kandungan ibunya.

Ketika diketahui oleh ibunya bahawa dirinya hamil, kedua ibu bapanya belum bersedia untuk menerima kandungan disebabkan usia mereka yang masih muda. Bapanya berkahwin pada usia 21 dan ibunya berusia 16 tahun. Akibatnya ia memberikan kesan ke dalam kehidupan individu tersebut. Jadi amat penting kepada ibu bapa untuk memberikan energi yang terbaik kepada anak-anak bermula dari kandungan lagi.

Jadi adakah selama ini anda benar-benar merasa layak untuk berjaya? Selami hati dan jiwa anda , adakah anda benar-benar bahagia dan mensyukuri kehidupan anda? Adakah anda benar-benar merasa diri anda berharga? Setakat ini perkongsian untuk hari ini.